Белите коси – защо се появяват преждевременно

белите коси

Защо се появяват белите коси?

Ранно остаряване ли са белите коси или “каприз на природата“?! Това не е чак такъв голям проблем, за какъвто го смятате. Според статистиката, белите коси са по-характерни за мъжете, отколкото за жените…

И тук идва лекото успокоение, че жените са по-щадени от природата в това отношение. Не е за изпускане и факта, че дамите винаги могат да прикрият някой и друг бял косъм… За разлика от мъжете, за жените са измислени, толкова бои, къни и спрейове, а днес вече има и голямо многообразие от шампуани за оцветяване на косата.

На какво се дължи побеляването на косите?

Ранното побеляване в косите е проблем, с които много млади хора днес се сблъскват, но това в никакъв случай не означава старост. Специалистите, дори са на мнение, че белите коси не карат хората да изглеждат по-стари след това, защото в младите хора не се съди само от косата за възрастта.

Влияние и решаваща роля над белите коси имат още – кожата, спортната фигура, изправената стойка, походката, прелъстяващият поглед и други.

И все пак на какво се дължи преждевременното побеляване на косите – факторите може да са много и различни. Най-честа причина оказва наследствеността. В случай, че и във вашият род предците ви са побелявали до 30 годишна възраст, това не бива да ви стряска толкова. Не е лъжа и, че с наследственото ранно побеляване не можем да се борим.

защо косата побелява преждевременно

Единственото, което може да се направи по въпроса с белите коси е воденето на здравословен живот!

Това включва и избягване на стрес и мъчителни диети!

Друг фактор, който оказва силно влияние за ранно побеляване е стресът. Тук обаче е добре да се знае, че от някоя вечер на сълзи, повече емоции и адреналин, човек не може да побелее за една нощ. Супер силен стрес, не страх, а ужас; тъгата, но не пролятата сълза, а мъката може да са причина за ранно побеляване.

Неправилното функциониране на някои вътрешни органи, може да е трети причинител за белите коси. Болести като гастрит, хипер функция от щитовидна жлеза, нездравословно хранене, лиса на сяра, мед и калций са в основата на този фактор.

Как да се справим с белите коси?

За този въпрос специалистите съветват да се потърси решение от лекар и трихолог. Първият назначава лечение и изследвания на организма, а вторият анализира косъма и структурата му. Съвременната медицина днес, предлага профилактика, срещу ранно побеляване. Козметиката в наши дни, може да прикрие това, което смятате за дефект във външността си.