Алое вера

Алое вера

Алое вера

Алое вера е от рода сочни, сукулентни растения. Те имат специални тъкани богата на водни запаси. Алое верата преобладава в над 500 вида. Алоето, което обикновено се нарича „агаве“, най-често се използва за означаване на Aloe arborea – вид растение, с широко приложение в медицината, което се култивира като декоративно домашно растение.

Алое вера

Грижа за алое

Растението е фотофилно. За предпочитане е да се поставя близо до южните прозорци. През пролетта трябва постепенно да се остави да се свикне с пряка слънчева светлина, след недостига на светлина през зимата. По този начин се избягва изсъхването или обратното изгниването му. През лятото се препоръчва алое да се оставя на открито, но не и на дъжд или вятър.

Алое вера

Поливането трябва да е умерено, тъй като почвата изсъхва. През зимата поливането почти не е необходимо. От голямо значение е качеството и температурата на водата, която се използва за напояване: по време на рядко поливане през есента и зимата водата трябва да е на 5-8 градуса над температурата на въздуха в помещението. Поливането може да стане по 2 начина – отгоре, докато се появи вода в отливната тава и отдолу, от самия съд. Ако 30 минути след поливането в съда, остава още вода – изсипете я, за да предотвратите гниене на корена. Алое не може да се пръска или и да се прави, това трябва да става с повишено внимание – водата не трябва да попада в синусите на листните гнезда.

Алое вера

Сукулентните растения, за разлика от повечето други, обичат силната разлика между нощните и дневните температури. Стайната температура трябва да бъде умерена от пролетта до есента. През зимата алое трябва да се съхранява в хладно и светло помещение, с температура на въздуха 10-13 градуса. По време на периода на растеж алоето трябва да се подхранва веднъж на две седмици с торове за сочни растения и кактуси. Доста лесно се размножава, чрез резници, които се сушат няколко дни, преди засаждането.

Можете също да засадите със семена, корени или листа.

Алое вера

Свойства на алое

Съдейки по писмените източници, оцелели до наши дни, лечебните свойства на алоето са били известни, преди около 3000 години. Сокът от алое е известен като универсално профилактично и терапевтично средство. Той може да се използва, както външно, така и като напитка.

Aloe vera

Сокът от алое се получава от листата на дървесното растение алое, което трябва да бъде отрязано през есента или зимата. Най-добрият резултат ще дадат растения, които са на повече от 3 години. За правилното приготвяне на сок от алое, преди изрязването растението не трябва да се полива в продължение на 2 седмици. За целта отрежете листа, не по-дълги от 15 см, за предпочитане след корена, след това увийте в тъмна хартия, съхранявайте на тъмно и хладно място, при температура от 4-8 градуса. Идеално място е в хладилника, на долния рафт в продължение на 2 седмици. След това ги изплакнете с хладна, преварена вода, смилайте, изсипете вода в съотношение 1 до 3 и оставете да се вари в продължение на час и половина на тъмно, хладно място. Изцедете получената маса и филтрирайте. Пресният сок може да се приема, през устата при хроничен гастрит за подобряване на апетита и засилване на имунитета.

Сокът от алое, в комбинация с мед, усилва, както неговите свойства, така и свойствата на меда. Само с правилното и точно спазване на всички препоръки за употреба. Поради високата активност на лекарството, може да го използвате не повече от месец.

Алое вера

Алое вера

  1. За повишаване на имунитета е необходимо: да вземете 0,5 кг прясно набрани листа от алое и 0,5 кг ядки от орех. Прокарайте всичко, през месомелачка, изсипете мед и го оставете да вари 3 дни на топло, тъмно място. Това може да се ​​използва сутрин, следобед и вечер, по една супена лъжица след храна.
  2. Също така, за укрепване на защитните сили на организма: вземете 3 супени лъжици сок от алое, 100 грама краве масло, 1/3 чаша мед и 5 супени лъжици какао. Разбъркайте добре. Разредете 1 супена лъжица от сместа в 200 грама топло мляко и пийте бавно три пъти на ден.
  3. Разредете една и половина чаши добро десертно вино с 3/4 чаша сок от алое и 3/4 чаша мед. Всички трябва да се смесят добре и да се изпие една супена лъжица за 30 минути. Консумира се, преди хранене, три пъти на ден.

Алое вера

Не бива, обаче да забравяме, че сокът от алое може да причини отравяне, както и нежелани последствия, с оглед характеристиките на тялото на всеки отделен човек, а в комбинация с мед е много силна хранителна добавка, която трябва да се използва строго в съответствие с рецептата. Ето, защо всички препоръки трябва да се прилагат с повишено внимание.