Алергиите – Как да им противодействаме

Алергиите - Как да им противодействаме

Алергиите – научете, как да им противодействаме

Повече информация за алергиите по видове и най-новите методи на лечение – ”ИНТЕРПОЛЕЗНО.COM” ви предлага последните открития в тази област.

Понижаване на чувствителността: доказан ефект

Това е единственият начин да се преборим окончателно с алергията – останалите способи само намаляват симптомите и успокояват за кратко неприятните усещания. Ефикасността на ваксината, наречена още имуннотерапевтична, е доказана и при алергии вследствие на ужилване от оса. Понижаването на чувствителността дава добри резултати и при ринит, при алергии, причинени от паякообразни, мухъл, полен на житни растения, кипарис, брезови и габрови дървета… Използва се още при лека форма на астма, дължаща се на някои от гореизброените алергени.

Ефикасността на ваксината е доказана и при алергии, причинени от домашни любимци (най-често котки). Изследванията сочат, че понижаването на чувствителността към даден алерген води до трайни положителни резултати.

При астматиците, дори 9 години, след понижаването на чувствителността кризите са три пъти по-малко, отколкото при болни, лекувани с медикаменти. Освен това методът възпрепятства появата на други алергии, особено резултатен е той при децата, които са най-предразположени към тях. Трябва да вземете мерки малко след като детето навърши 5 години, за да се предотврати появата на всевъзможни алергии.

Продължителността на намалената чувствителност варира от З до 5 години. Изследванията, чрез подезичното редуциране на чувствителността все още не са толкова напреднали, както тези, при които намаляването се постига чрез инжекции. Въпреки това то е доказало ефикасността си при ринит и астма, получени вследствие на алергия. Учените упорито търсят да открият и вещества, действащи против хранителните алергии.

Пролетният конюнктивит – не го пренебрегвайте!

Класическите алергични конюнктивити се дължат в най-голяма степен на полена, които някои дървета и растения отделят през пролетта. Той предизвиква сълзене, сърбежи и зачервяване на очите.

Съществува и друг тип конюнктивит – този, който е предизвикан от пролетното слънце. Засяга най-вече децата между 2 и 10 години и трябва да бъде открит бързо, за да не се стигне до нежелани последици. Симптомите са същите, но в по тежка форма, като освен тях на горните клепачи се появяват подобия на зрънца или квадратни очертания.

Родители, обърнете внимание на тези признаци, защото има риск роговицата да бъде засегната и детето ви да загуби зрението си. Не изчаквайте и не се опитвайте да го лекувате с подръчни средства. Необходимо е засилено лечение, включващо специални медикаменти (Външно приложими течни лекарства и антихистамини, приемани по орален път).

За да се излекува, на детето се предписват и очила против ултравиолетовите лъчи още щом се появи пролетното слънце.

Предпазвайте го и от полена, прахта и тютюневия дим. Не му позволявайте да си трие очите – това само ще разпространи инфекцията.

Астма и храносмилателен отлив – пълна какофония

Гастро-храносмилателният отлив представлява връщането на киселини от стомаха към хранопровода. Той е срещан З пъти по-често при астматиците. Отливите предизвикват парене в хранопровода, както и дихателни смущения като кашлица, проблеми на бронхите и удебеляване на гласа.

Каква е връзката между астмата и храносмилателния отлив?

Част от лекарствата против астма, понижават мускулния тонус в долната част на хранопровода. Отливът може да усложни астмата. Предполага се, че той е причина за появата на астматични симптоми в легнало положение или непосредствено след ядене. За да им противодействате, ако сте легнали, повдигнете главата си, а след ядене изчакайте известно време, преди да си легнете. Едно е сигурно – гастро-храносмилателният отлив трябва да бъде лекуван, въпреки че резултатът не е толкова успешен при астматиците.

Инфекции на устната кухина – истинските и преувеличените

При възпаление на устната кухина, първото, за което мислим, е, че страдаме от алергия. Това обаче рядко е така благодарение на почистващата функция на слюнката, която силно ограничава присъствието на евентуални алергени. Когато обаче около устата се получи възпаление (подуване, зачервяване), това често действително е признак на алергия. Тя може да е предизвикана от пастата за зъби, която съдържа есенция от предизвикващи алергии растения, както и от пломба или лак за нокти, поднесен несъзнателно към устата при лакиране. Ако се усъмните за поява на алергия, незабавно потърсете лекарска помощ.