Автофагия – мит или нов начин да отслабнете

автофагия

Модерно стана периодичното гладуване, което не е само начин за бързо отслабване, известно и като автофагия. Това е една от най-важните техники за биохакване и реална възможност за забавяне на стареенето на целия организъм. Какво се случва, когато гладуваме и какво общо има Нобеловата награда с това? Предлагаме ви да научите за всички нюанси на автофагията.

Какво е Автофагия

Всички живи организми са в процес на постоянно обновяване. Човешкото тяло не прави изключение. Състои се от трилиони клетки, всяка от тях има свой собствен жизнен цикъл, който един ден завършва естествено или в резултат на външно влияние. След това клетката вече не функционира нормално или изобщо не работи и тялото трябва да се освободи от това натоварване. Този процес на почистване се нарича автофагия. В превод от гръцки означава „самоизяждане“. Звучи неприятно, но всъщност това е много важен и полезен процес за организма.

Автофагията не е толкова „изнасяне на боклука“ от тялото, колкото „сортиране на отпадъци“ и „рециклиране“ на някои от тях. В процеса на автофагия тялото се почиства от вредни, повредени или вече ненужни вещества.

автофагията

Защо изведнъж заговорихме за автофагия?

Процесите на обновяване и унищожаване на клетките са протичали в нашите организми през цялата човешка история. Тази тема, обаче стана модерна едва през последните пет години. През 2016 г. японският учен Йошинори Осуми, професор и доктор на науките, получава Нобелова награда по медицина и физиология за откритието и изучаването на механизмите на автофагията.

Според професор Осуми, нашето разбиране за автофагия е все още в начален стадий, но има основание да се смята, че изучаването на тези процеси в бъдеще ще помогне за борба и предотвратяване на болестта на Паркинсон и деменцията. Представянето на наградата Йошинори Осуми предизвика бум в научните изследвания в тази област, а темата е подхваната и от медиите. Така автофагията от тясно научна се превръща в гореща тема за множество разговори.

С какво е полезна автофагията?

Изследователите свързват автофагията с някои от ползите за здравето.

Някои изследвания показват, че автофагията може да помогне на организма да се бори с раковите клетки. Общоприето е, че увредените клетки стават причина за рак. Те започват да се размножават неконтролируемо и произвеждат все повече и същи повредени клетки. Автофагията е предназначена да почисти организма от онези компоненти, които не работят правилно навреме и съответно може да бъде един от начините за предотвратяване на рака.

Смята се , че автофагията помага на чернодробните клетки да се защитят от увреждания, причинени от консумацията на алкохол. Изследванията показват, че ускоряването на автофагията може да предотврати много чернодробни заболявания, включително рядката наследствена болест на Уилсън.

Автофагията играе важна роля в имунната система, като помага на тялото да се освободи от токсините, вирусите, бактериите и други вредни организми, казват учените.

Много от тези изявления звучат много обещаващо. Но е важно да запомните, че повечето от изследванията са все още в ранен стадий, много от които са проведени само в лаборатория или при животни. Още е рано да се говори недвусмислено за ползите от автофагията за човешкото тяло.

Защо да активирате автофагия?

Веднага, след като широката обществеността новият метод за отслабване става популярен и с това, че е открит нов начин за удължаване на живота чрез автофагия. Появяват се милиони препоръки как да се ускори този процес.

Тук може да се направи паралел с грижата за кожата. И така, ние използваме голямо разнообразие от киселинни продукти, за да ускорим ексфолирането на мъртвите кожни клетки. По този начин стимулираме появата на нови клетки, улесняваме тяхното хранене и дишане, подобряваме качеството и подобряваме външния вид на кожата. Множество козметични продукти много обичат киселините са възможността да се отървем от неприятните нюанси: старчески петна, белези, черни точки и да намалим вероятността от възпаления. Като цяло, колкото по-бързо се обновява кожата, толкова повече ни харесва, а киселините ускоряват тези процеси.

И така, досега не е измислен магически тонер или серум, който да ускори обновяването на клетките в тялото. С възрастта всички процеси в организма се забавят и автофагията не прави изключение. Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно е тялото да се отърве от повредените и мъртвите клетки самостоятелно. Затова искаме по някакъв начин да ободрим и ускорим активната и ефективна работа на всички системи на тялото.

автофагията

Как да активираме автофагията в тялото?

Процесите на обработка и оползотворяване на клетъчния материал протичат в организма постоянно, но при стресови условия те се ускоряват. Стресът в този случай не означава среща с „токсичен шеф“ или „вечеря със свекърва“, а липса на хранителни вещества или кислород в организма. В такава ситуация тялото преминава в екстремен режим и започва да преработва условно ненужни клетки в енергия за поддържане на нормален живот. Именно автофагията помага на гладуващите хора да живеят достатъчно дълго без храна – според различни източници от десет дни до два месеца. Тялото започва да се „храни“ само по себе си, тоест извлича енергия от собствените си клетки.

Има ли връзка между автофагия и гладуване?

Смята се, че можете да ускорите автофагията, чрез гладуване. Твърди се, че гладът е подобен на ефекта на мощен киселинен пилинг – той активно почиства кожата от старите клетки и стимулира растежа на нови, а гладуването прави същото с вътрешните системи.

Самият Йошинори Осуми твърди, че никога не е казвал нищо за ползите от гладуването, а само се е занимавал с микробиологичните аспекти на автофагията. Защитниците на постенето с радост променяха теориите му, за да отговарят на техните хранителни практики.

От само себе си се разбира, че постът изобщо не е нова тенденция. През 80 -те и 90 -те години на миналия век станало модерно да гладуваш, благодарение на теорията на диетолога Пол Браг. Този американец практикуващ алтернативна медицина е известен със своите нестандартни възгледи за здравето. Той вярва, че много заболявания са причинени от консумацията на определени продукти, които трябва да бъдат заменени с хранителни добавки, произведени от неговата компания. През 30 -те години, използвайки агресивна реклама, империята на Пол Браг продава слабително средство за лечение на астма, катаракта и диабет. Въпреки постоянните изпитания, обвинения, забрани и глоби, бизнесът на Пол Браг се разраства бързо и съществува и до днес. През 1972 г. той публикува книгата „Чудото на глада“, която е преведена на руски и става изключително популярна в Русия. Много хора започват да отказват храната, първоначално за 24 часа, а след това за по-дълго време. Браг твърди, че гладуването помага за прочистване на тялото и който го практикува става по-щастлив и по-здрав. И все пак, Браг няма нито медицинско образование, нито някаква теоретична основа за твърденията си. Така в онези години, когато е съветвал да се спре храненето за кратко, едва ли е чувал за названието автофагия.

Как периодичното гладуване може да подобри и удължи живота?

Храненето на интервали може да бъде един от начините за стимулиране на автофагия. За да разберете по-добре този въпрос, трябва да разберете, какво обикновено се случва в тялото, когато гладуваме.

Когато една клетка е в покой и има достатъчно хранителни вещества, автофагията унищожава само увредените клетки. По време на това, гладното тялото започва да ги обработва за енергия.

Черният дроб съхранява излишната глюкоза в клетките си под формата на гликоген, полизахарид, който е съхраняващ въглехидрат. По време на гладуването нивата на глюкозата спадат и черният дроб превръща гликогена в глюкоза и го освобождава в метаболизма, за да поддържа организма. Когато запасите от глюкоза се изчерпят, черният дроб започва да разгражда мастните запаси на тялото, за да произвежда кетони. Те също така доставят на тялото като вид енергия. Този процес се нарича кетоза.

Всяко намаляване на количеството калории, постъпващи в тялото, стимулира отслабването и задейства процесите, описани по-горе. Ето как работят редовната диета за преброяване на калориите и периодичното гладуване. Популярната през последните години кето диета, за която се предполага, че получава 75% калории от мазнините, се смята, че е много активна при задействане на кетоза и автофагия. Като цяло религиозните пости ще работят по същия начин. Между другото, на английски пост и гладуване се наричат ​​една и съща дума гладуване.

автофагия

Как действа периодичното гладуване?

Има няколко основни техники на периодично гладуване, които се следват от тези, които искат да освежат и рестартират телата си.

Постенето в продължение на 12 часа на ден е доста лесно, тъй като по-голямата част от това време се прекарва в сън. Този метод се препоръчва за начинаещи.

Постът 16:8

Това означава, че можете да ядете само осем часа на ден. Например закуска в 10:00 и вечеря до 18:00. Останалите 16 часа трябва да са гладуване.

Постенето два дни в седмицата

Тук става дума по-точно, в продължение на 24 часа, намалете приема на храна до 500 kcal за жените и 600 kcal за мъжете. Между дните на гладуване трябва да има почивки от поне един ден.

Постене през ден

Това е разширена версия на предишната схема – ядем това, което искаме за един ден, гладуваме за един ден или ограничаваме броя на калориите.

Напълно, бързо за 24 часа, веднъж седмично

Не можете да ядете нищо, само пийте вода, чай и други течности, които не съдържат калории.

Диетата на воините, известна още като пост 20: 4 или 23: 1, е краен вариант.

При нея можете да ядете веднъж на ден, препоръчително е през нощта, но може да ядете абсолютно всичко.

Какви храни активират автофагията?

Смята се, че някои храни също стимулират обработката на клетъчния материал. Много от тях вече са ни известни под названието суперхрани, а привържениците на здравословния начин на живот активно ги ядат във времето, разрешено за хранене. Това са, следните:

Куркума;

Джинджифил;

Чесън;

Канела;

Зелен чай;

Кафе;

Нар;

Фъстък;

Тъмен шоколад;

Червено грозде и червено вино.

Кой не трябва да гладува

Дори няколко часа гладуване е огромен стрес за тялото. Препоръчва се да изпробвате нови диети и диетични ограничения само след консултация с личния лекар. Някои групи хора трябва да забравят за гладуването и те са следните:

притежатели на нисък индекс на телесна маса, дефицит на тегло;

деца под 18 години, бременни и кърмещи жени;

тези, които имат негативен опит, свързан с хранителни разстройства, както и сложни психологически състояния – тревожност, депресия, психоза;

тези, които водят хиперактивен начин на живот с много физически труд или спортни дейности;

тези, които имат проблеми със стомаха и храносмилателната система – гастрит, язва и други заболявания;

диабетици от всякакъв тип.

Правете разлика между здравословното гладуване и Анорексия, второто е вид саморазрушаване!