Спорт вместо психолог: как упражнението подобрява емоционалното състояние

Някои спортове могат да се използват като терапия, за да подобрят собствените емоционални проблеми.

Подобреното емоционално състояние, използва физически упражнения!

Хората, които не са мързеливи и практикуват спорт за настроение и здраве, са по-добри от тези, които са във фитнес залата. Физическата активност, дори и в най-незначителна степен, помага на тялото, мотивира ума и кара да се отпуснете, когато човек се занимава с физически упражнения или постига на конкретна цел. В допълнение, спортът помага за укрепване на волята, увеличава самочувствието и устойчивостта на стрес.

Спортът кара човек да е по-мотивиран и способен да работи, възстановява вътрешния баланс. Някои спортове могат да се използват като терапия над собствените емоционални проблеми, като в същото време допринася за сваляне на излишни килограми и оформяне на мускулите.

  • Стрес

Отрицателните емоции, съчетани с проблеми, могат да изиграят жестока шега на тялото, а от там да объркат цялото действие на организма. С тях може да се отървете от стреса, самостоятелно или в група. Основното нещо е, че избраната дейност носи радост и удоволствие.

Видове спорт за справяне със стреса:

Плуване или водна аеробика: налягането на водата и температурните фактори балансират процесите на инхибиране и възбуждане в мозъчната кора. След прекарано време в басейна, хората стават по-балансирани и спокойни, емоционалният стрес намалява значително.

Езда за спорт: животните сами по себе си са едни от най-добрите антидепресанти, а конят е залог на отлично здраве и положителни емоции. Допълнителен плюс – по време на тренировка в конна езда е, че участват всички мускулни групи.

Йога: има релаксиращ ефект и помага да се концентрираш, да вкараш мислите си в ред и да изхвърлиш от ума празнота и тревоги.

  • Неувереност

За тези, които нямат доверие в собствените си способности и възможности, въз основа на одобрение и приемане от други хора, живеят в приток на разочарование. Това нарушава дишането, обърква цялостния баланса у човек и често води редица по-сериозни заболявания със себе си.

Видове спорт за справяне с неувереността:

Тай-бо: това е комбинация от техники на бойните изкуства, бокс и танца, за да изработи цялото тяло. В залата няма нито боксови круши, нито противник, на който е възможно да се направят удари. Всички врагове тук са виртуални в главата ви. Класовете дават отрицателни емоции и комплекси, а самочувствието се увеличава.

Гимнастика: подобрява цялостната физическа форма, прави възможно разбирането на възможностите на тялото. Гимнастиката задава целите и помага да се справяме с пораженията, да развиваме умения за управление на времето, самодисциплина и решителност.

Стрелба с лък: освен физическа сила, издръжливост и стабилна техника, за постигане на добри резултати. В този спорт са необходими ограничителни мерки, увереност и спокойствие.

Кроисфит: В допълнение към добрата физическа форма, този вид обучение развива качествата на боеца – сила, увереност, гъвкавост, издръжливост. Комплексът от упражнения е проектиран така, че обучението да мотивира нови постижения и да спомага за борба със слабостите. Тези класове са сложни сами по себе си, така че решаването им е вече предизвикателство.

  • Гняв

Тази емоция е полезна, тъй като помага да се реагира на ситуацията и да се намери бързо решение, но това е много опасно и всичко е заради човешката глупост. Както в гнева може да има болка, така и в отношенията, а когато на лице е гняв, човек може дори да убие или осакати.

Видове спорт за справяне с гнева:

Ето защо дълбокото дишане помага при изпускане на пара. Човек, който често е раздразнен и ядосан е най-добре да потърси лек в подходящите за бойни изкуства. Тай чи ще ви помогне за справяне с гневът. Ще научи към спокоен, приет и контролиран канал.

Айкидо: отличителната черта на тази практика е липсата на агресия и насилие. Айкидо помага да се развиват качества като самочувствие, уважение, доброта.

Муай тай: помага да се “изтощи” агресивността и раздразнителността, обучението носи мир и помага да се разгледа всяка ситуация от другата страна. Муай Тай развива сръчност, гъвкавост, бързина, координация, сила и дисциплина.

  • Скръб

Всеки се чувства тъжно, а това полезно, но с умереност. Ако смятате, че меланхолията започва да ви покрива от главата до петите и депресията е почти на прага, започнете да действате. Най-добрите спортове, за да се справят с мъката е екипна или групова работа, в която искате да се движите много.

Видове спорт за справяне със скръбта:

Зумба: този вид фитнес се нарича “танц на щастието” – това е смес от аеробни упражнения и танцови движения под натискащата латиноамериканска музика. За ритмичния пас и карнавалната атмосфера няма да има време за тъга.

Волейбол: Непрекъснатото движение и заетостта, за да не пропуснете топката на земята, правят волейбола един от най-добрите начини за борба с тъгата.

Батут: скок на батута повдига настроението и жизнеността. Той е един от най-добрите начини за предотвратяване на меланхолията да порасне в депресия. В същото време ще подобри координацията и ще укрепи гръбначния стълб.

Бадминтон: прави много движение и взаимодействие. Това е доста активно, но в същото време релаксиращата форма на физическа активност. Допълнителен плюс на бадминтона е, че развива координацията, бързото мислене, гимнастиката за очите.

  • Страх

Страхът е инстинктивна реакция на заплаха за живота, когато вярванията са подкопани, когато почвата, на която стоите, вибрира и няма какво да се държи и да се чувствате в безопасност. Най-лошият начин да се справите с фобии е да се хвърлите директно в страха. Да скочите с парашут или да летите. Най-добрите форми на борба със страховете са онези, които само ще засилят вашето възприятие за сигурност.

Видове спорт за справяне със страха:

Скално катерене: ще ви помогне да се научите да контролирате страха и да не изключвате предвидения път и нивото на вътрешния потенциал.

Джиу джицу: процес на самостоятелно развиване способността да се устои на конкурентния натиск, както физически, така и психически. Той ще улесни справянето с всяка кофти ситуации, както и ще ни направи подготвени за неочаквани атаки.

Който и спорт да изберете безспорен е фактът, че той ще укрепи тялото без съмнение! Онези, които редовно упражняват физическа активност, могат да се похвалят с добър сън, апетит, кръвно налягане, силни мускули, мозъчната активност и добра работа на сърцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *