Раждането след 35 – За и Против

Бременност и раждане

През последните години се наблюдава трайна тенденция в нежната половина на човечеството, че все повече ражда на възраст от 30 и повече години.

Колко са за и против Раждането след 35! Какво показват статистиките? Какво е мнението на лекарите?

Лекарите също единодушни в това мнение и смятат, че е най-добрата възраст за бременност е периода от 20 години до 27. Разбира се, това са средните статистически данни. Има случаи, в които Великите здрави бебета са родени от жени около или малко над четиридесет години.

Раждането на деца след 35 се дължи на факта, че в съвременното общество е станало модерно да се живее за себе си на първо място, да бъдат получени всички удоволствия на живота и след това да имат деца. Жените предпочитат да изградят кариера и едва след 30-та годишнина осъзнават, че е дошло времето да родят деца. Разбира се, това явление има положителни и отрицателни страни.

Плюсове на раждането след 35

Жена на 20 години и 35 – са две напълно различни неща. На тридесет и пет вече има ясни нагласи. В допълнение, жената на по-голяма възраст се фокусира върху правилното възпитание на дете, защото в повечето случаи това е дар от Бога.

Съпрузите до 35 години имат известен опит в живот, така че семейството за детето ще се превърне в надежден зона, родителите ще могат да му дадат добро образование. Те са готови да карам дете в кръгове и секции, съхраняващи няма личен път.

Жените над 35 са много по-интересни от младите и неопитни момичета, които бързат да станат майки. Родителите могат да научи детето на много, да му дадат повече, не само в материално отношение, но и от гледна точка на интелектуално и духовно развитие.

Доказано е, че родителите на възраст са по-внимателни към здравето на децата, те слушат съветите на лекарите и учителите, които се опитват да осигурят на детето всичко необходимо, от закупуването на добра пелена, до редовната ваксинация и подготовка за ранно образование.

  • Децата в семейства с по-възрастни родители, растат уверени в себе си и в своето бъдеще.

Минуси на раждането след 35

Първият недостатък на раждане след тридесет и пет трябва да се нарича риск не забременяване. На четиридесет години шанс за бременността на жените е много малък. Факт е, че с напредването на възрастта, броя на яйцата, се намалява с няколко пъти, така че да се забременее по своя воля, надминавайки 35-годишен праг, се оказва не лесна работа и не за всички.

Но медицината не стои на едно място. Според статистиката гинеколозите при жени след 35- увеличават няколко пъти вероятността от спонтанен аборт, чести проблеми като отлепване на плацентата, слабост и риск от преждевременно изхвърляне на вода. В допълнение, хипоксия при кърмачета може да се случи седем пъти по-често при жени, които носят дете след 35. Между другото, това е една от индикациите за хирургична намеса.

  • За раждащите след 35 се предполагат, че е нужен по-дълъг период на възстановяване от по-ранната възраст.

От природа, не можем да избягаме. Ние остаряваме и с възрастта при жените се натрупват определен брой хронични заболявания. Разбира се, всичко това се влошава и с евентуални бременност и раждане.

С възрастта се увеличава рискът от извънматочна бременност, спонтанен аборт, проблеми след раждането. Има висок риск и степен на вероятност от кървене и фрактури, тъй като тъканите и органите не са толкова гъвкави като на млад организъм.

  • От гледна точка на физиологията жените над 35 страдат от по-чести безсънни нощи, отколкото младата майка.

Раждането винаги е огромен товар върху тялото, така че майка трябва да е здрава и да роди здраво дете. За да стане това преминава през редица лекари и изследвания.

Най-опасното при раждане след 35 години

Говорейки за опасностите от раждането след 35, следва да се отбележат всички големи рискове за майките. Също така има повишен риск от раждане на бебе с аномалии.

Жената, която решава да стане майка на възраст може да се роди бебе с генни и хромозомни мутации. Но днес, за да се установят малформации на плода могат да бъдат направени изследвания в най-ранните етапи.

Някои статистически данни

При жените над 35 е по-вероятно да развият хипертония. Една от всеки пет бременни на възраст, страда от високо кръвно налягане.

Освен това, след 35 има много други капани за родилката. Един от тях е гестационен диабет. Според статистиката, това се случва три пъти по-често, отколкото при младите майки. Рисковете се увеличават при жени, които са с наднормено тегло. И с годините, за да поддържат стройна фигура става все по-трудно.

  • Цезаровото сечение е два пъти по-належащо при жените след 35 години.

Децата със синдром на Даун се раждат при 1 на 365 жени на възраст над 35 години.

Първи с най-много рискове, както за майката, така и за детето са жените бременни с близнаци – следвани от жените на възраст. Доказано е, че броят на близнаци, родени от жени над 35, надвишава същите цифри за тези, които са по-млади, така, че тези статистики явно не променят нагалената на бъдещите майки.

  • Рискът от спонтанен аборт се увеличава след 35 до 20 процента.

Но, въпреки всички статистически данни, всяка жена над 35-годишна възраст имат възможност да извършват и да роди здраво бебе. Разбира се, че бременността и раждането трябва да планират бъдещето си за тази важна стъпка, да преминат необходимия преглед и диагноза, да следва препоръките на лекарите.

Съвременни диагностични методи позволяват да бъдат провеждани необходимите изследвания, включително анализ на партньори на зачеването и раждането на бебето. Скрининговите тестове дават възможност да се проследят и минимизират рисковете, свързани с бременността, за по-късно в живота.

За да се роди здраво и читаво детето ви, когато сте готови за него, следвайте препоръките на лекаря и нека децата ви бъдат здрави!