Митове в SEO войната

Съществуват ли митове в SEO войната

Всеки потребител на световната мрежа…Е, добре, дали това е един от многото митове в SEO! Почти всеки, се е сблъсквал с термина SEO (Search Engine Optimization) или оптимизация на търсещите машини. Поне 100% от тях знаят, че това е важно за представителите на бизнеса, защото тяхната марка, продукт и/или фирма трябва да стане видима, разпознаваема и да грабне окото на потенциалните клиенти, а оттам и да увеличи приходите. Работата в тази насока е колкото ясна, също толкова е обявена със загадки, или не чак толкова пресилено казано – митове.

Самите търсещи машини са динамични

Така например, най-популярната от тях – Google през 2014 г. е извършила приблизително 600 промени (или средно 1,6 в рамките на едно денонощие) в алгоритмите, а това предполага бърза и адекватна реакция от страна на специалистите.

Оптимизацията е процес, който в много отношения, прилича на война

В такава ситуация, както е казал Наполеон, нещата се променят с всяка измината минута. Да си послужим с още малка метафора – имаме фронтова линия с две страни. На едната сме ние и нашият клиент, а на втората – конкуренцията и/или дори самата търсачка. Бойното поле е световната мрежа, но вместо куршуми прелитат ключови думи, линкове и т.н. По време на въоръжен конфликт много действия са позволени, SEO се обгръща, донякъде съзнателно, донякъде не, с митове, а те, от своя страна, колкото и невероятно да изглежда, допринасят за развитието на тази дейност.

Митове в SEO войната

Ние подбрахме няколко мита и тяхното оборване.

Мит 1  SEO е пътник

[bctt tweet=“Странното е, че постоянно се търсят специалисти :)“]

Слуховете, че оптимизацията е на смъртен одър или дори вече не е сред живите, започнаха да циркулират отдавна. Причините са няколко. Те могат да се сведат до постоянните промени в алгоритмите и други събития, които накараха дилетантите, а и просто злите езици да обявят смъртта на оптимизацията. Новата политика на машините доведе до нови решения от страна на хората. Така че, днес SEO е по-жива от всякога и се радва на прекрасно здраве. Ето защо нашите проекти се увеличат.

Мит 2 Създаването на линкове вече не работи

„Да, ама не”, както казваше навремето един български журналист от ефира на националната телевизия. Създаването на линкове, прехвърлящи потребителя от една страница към друга, продължава да е действащ механизъм особено когато става дума за няколко сайта под една шапка. Този метод работи много добре и при компании, които са сключили бартерен договор помежду си. Поради това връзките между няколко страници в световната мрежа са прекрасен вариант за увеличаването на аудиторията и задържането на нейното внимание върху сайтовете.

Мит 3 Веднъж оптимизиран, завинаги оптимизиран

Това може да е Митове в SEO, сравнен с ходенето на фитнес или пазенето на диета. Отивате в залата, бягаща пътечка, велоергометър, гладиатор и използвате другите уреди, потите се (процес, който е полезен за изчистването на организма от токсини), подобрявате си кръвообращението, мускулите се разтягат и започвате да дишате по-дълбоко. Поради някакви причини следващата тренировка е чак след месец. Краткотраен резултат има, но не е достатъчен и се получава йо-йо ефект, или други думи казано, усилията не дават желания резултат. Заради това оптимизацията трябва да е постоянен и непрекъснат процес и тогава и само тогава може да получи, с наша помощ, искания ефект.

Мит 4 Социалните мрежи са цяр за всичко

Факт е, че светът вече не е същият, откакто в нета се появиха социалните мрежи. Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, групи за запознанства, професионални групи, дискусионни форуми и други дават огромни възможности за реклама – това е още един неоспорим факт. Не трябва да се забравя обаче, че всяка монета обаче има две страни. Социалните мрежи, блоговете, влоговете и групите имат предимства, при това големи. Но винаги има едно „Но”! Въпрос: Какъв ще бъде ефектът, ако някой производител на месо и месни продукти пусне реклама в сайт за вегетарианци? Отговорът не е далеч от логиката – резултатът ще е нулев. Да си послужим с метафора – определено лекарство може да помогне на един човек, а на друг да не подейства въобще. Какво е решението? То е просто: Да се определи кой, защо и от каква доза се нуждае. Тоест необходимата информация се дава на точните хора, на точното време, на точното място и в точния обем и ние правим точно това.

Мит 5 Повече информация, повече оптимизация

По този повод могат да се кажат много неща. Митове в SEO войната са, че: Първо, заради развитието на технологиите ние сме обградени от информация от всякакъв вид, седим в световната мрежа с часове, гледаме телевизия, слушаме радио, разговаряме с близките си, приятелите си, колегите, научаваме разни неща, споделяме нашите знания и общуваме. Второ, колкото и парадоксално да звучи, читателят не обича да чете, а руският писател Антон Чехов век преди зараждането на компютрите е бил категоричен: „Краткостта е сестра на таланта”. Ето защо посланието трябва да е кратко, ясно и изчистено от ненужно съдържание. Трето, от друга страна, Мечо Пух е казал „Колкото повече, толкова повече”. Какво е необходимо? Да се намери златната среда, а тя ще бъде постигната с помощта на нашите специалисти. Тук е мястото и да посочим някои от тях: Техника за копирайтинг – изповед на един текстописец.

Мит 6 Мога и сам

Има един тип хора. Те се обаждат във фирмите за SEO, питат колко ще струва, какво може да се направи за оптимизиране на техните страници в интернет, но стигат до извода, че това са пари, хвърлени на вятъра. Тогава те решават да запретнат ръкави и да вземат нещата в свои ръце. Логиката е разбираема. „Ако нещо мога да прочета и да се науча как се прави, защото да се охарчвам”. Вечното „Но” обаче не спи. В Google се правят 1,6 промени на ден (виж началото), които може и да убегнат от окото на ентусиазирания дилетант. Предвид това той, освен с оптимизацията е зает и с поддържането на сайта, ръководенето на бизнеса и какво ли още не, резултатът от самостоятелните усилия  може дори и да не се приближи към желания. Идва времето за последната метафора. При зъбобол хапчетата намаляват болката, но не решават проблема, и визитата в кабинета на стоматолога става все по-необходим, все по-болезнена и, не на последно място, по-скъпа. Решението е следното, колкото по-бързо човек се обърне към нашите експерти, толкова по-добре. Да припомним една известна фраза:

[bctt tweet=“Не съм толкова богат, че да купувам евтино!“]

Разбира се, че това са само част от митовете и техните оборвания, които витаят около оптимизацията на търсещите машини. Нашият екип много ще се радва да получи и да прочете вашите мнения и препоръки за митовете за SEO на следната електронна поща.