Икономисване на електроенергия с климатик

Един от важните въпроси, които засягат много домакинства днес е свързан със спестяване от електрическа енергия. Този въпрос често вълнува младите семейства и възпира поставянето на климатици в дома, единствено заради заблудата, че климатиците, освен, че струват скъпо, хабят много електричество.

Съществуват някои твърдения и митове, които сега ще разбулим с идеята да бъде по-ясно, че съвременните климатици имат много повече привилегии от всеки друг метод за отопление или охлаждане:

Advertisements

Всички нови климатици имат EER или енергиен рейтинг. Такъв от своя страна представлява ефективност и измерва способността на уреда да конвертира енергия за охлаждане. Колкото по-висок е EER, толкова по-добре е за жилището и конкретно помещението, в което е поставен. Въпреки, че климатиците, създадени преди 1991 може да са притежавали EER на 5, то по-новите климатични единици са задължени да имат EER от 8.0 или по-висока такава.

Квалифицираният рейтинг за единици в климатика има по-висока от 11,5 стойност. Високият EER също помага на околната среда чрез намаляване на емисиите на парникови газове.

Един от алтернативните начини за осигуряване на ефективност е да се купува климатично тяло спрямо размера на прозорец, стена или помещение, за което се избира климатика. За да бъде по-ясно онагледяването в големина някои фирми използват диаграма за оразмеряване. С посочените на диаграмата енергийно ефективни функции допринасят за силната на EER и се предлага по-голямо удобство и комфорт в конкретния случай.

Променлива скорост на вентилатора е още една от настройките на скоростта на климатика, която може да даде по-голям контрол на въздушния поток. Такъв от своя страна помага да спестят средства от електрически ток.

В най-съвременните климатични единици се предлагат лесни за използване цифрови контроли с настройки за енергийна ефективност, която се грижи за температурата. Способността да се контролира температурата в градуси, вместо с прости високи или ниски настройки като предишните модели позволява по-голям комфорт и създава икономия на електроенергия.

Програмируем термостат – такъв често идва като премия и позволява програмиране по желаните на настройки за различни часове на деня и нощта.

Лесна за достъп филтри – филтрите на климатика служат за премахване на праха и други алергени от въздуха. Филтрите, които се плъзгат навън почистват на мига. Редовната поддръжка ще удължи срока на работа на климатика и ще продължи да работи с пълна ефективност.

Sleep Setting енергоспестяващи – това е режим на работи на много ниска настройка по време на нощните часове, което от своя страна създава повече удобства за спане и спестява разходи за енергия.

Таймери – те служат за по-проста и по-евтина алтернатива на програмируемите термостати. Просто задайте времето, което искате и климатикът ще започне или спре работа в посочения час. Таймерът позволява напускане на дома без надзор и контрол постоянно над климатика.

Преди да си купите климатик, проверете размера на помещението. Климатиците са най-ефективни, когато са оразмерени правилно, така че е важно да вземем една единица с капацитет на охлаждане, която е конкретно за помещението, в което ще бъдат инсталирани. За устройство, което е твърде малко, може да е добре, за да се охлади, но прекалено големият климатик ще включва и изключва, а това ще губи енергия, ще увеличава на електрическите сметки и напрежение на уреда. Наред с всичко постоянният режим на работа ще изсушаване въздуха. Преди да купите климатик, измерете помещението, което искате да се охлажда. Умножете дължината по широчината да получите на квадратен метър жилищна площ. След това, потърсете съвпадения с размерите на помещението с рейтинга BTU, които трябва да бъдат отпечатани върху опаковката на техниката. Щом вече имате тази база от данни може да научите повече и за видовете климатици, които предлага пазара.