3D принтиране променя автоматичното производство

3D принтиране на автомобили

3D принтиране в автомобилното производство

3D принтиране променя автоматичното производство и навлиза масово в автомобилната индустрия.

Автомобилът се е променил доста, откакто Карл Бенц е изобретил мотора през 1886 г. Така, голяма част от тези промени се дължат на технологичния напредък в производството. Производителите създадоха нови методи за производство на различни материали във все по-сложни форми и конфигурации. Автомобилите станаха по-ефективни, мощни, безопасни, удобни и стилни.

Прогресът продължава и днес под формата на 3D принтиране!

Днес производителите по целия свят използват технологията 3 D принтиране в автомобилната индустрия. Това може да направите и вие, като започнете от адрес: https://www.3dsolid.eu. Вашият 3 D свят.

Всичко в автомобилната индустрия се доказва от бързия растеж на пазарната стойност на 3D принт в автомобилното пространство. Очаква се то да достигне 2,5 милиарда долара до 2023 г.

Нека разгледаме как индустрията в момента, използва 3D принтиране и да разберем как това, може да се промени в бъдеще.

3D принтиране

Прототипиране и валидиране на нови компоненти

Производителите на автомобили използват 3D принтиране, за да проверят формата и това, дали са подходящи, както и да валидират работата на функционални прототипи. За някои прототипи, като например проверка огледало за обратно виждане, може да се използва достъпна FFF / FDM технология. За функционални приложения, които изискват по-трудни части или по-гладки облицовки като крепежи или аеродинамични компоненти, се предпочитат технологии на базата смоли и прах. Последните, които могат да работят с композити и найлони. Материалът за струйни и 3D принтове често се използва за пълноцветни дисплейни модели миниатюри.

3D принтиране с HP multi jet fusion

3D принтиране с HP multi jet fusion

Много големи производители днес използват структурна техника за заваряване в производство на големи части с технологията HP MJF.

Изработка на инструменти за производство

Една от най-популярните употреби на 3D принтиране в автомобилното пространство е производството на помощни средства и тела. Изработването на производствени инструменти с традиционни средства е доста скъпо и отнема много време, а ограниченията в геометрията се превръщат, както в по-малко ефективни производствени процеси, така и в повече ограничения, върху геометрията на частите за крайно използване. Инструментите за производство, които са 3Dпринтирани, са по-леки и по-ергономични. Това прави по-лесно и по-безопасно изпълнението на проектите. Спестява време и пари.

3D принтиране на инжекциони

3D принтиране на инжекциони

Инжекционните форми за пластмасови детайли и леярските ядра за метални части. Те също могат да бъдат отпечатани 3D. Това позволява повече свобода на дизайна. Използват се традиционните производствени методи и материали. Наред с това топографската оптимизация се превръща в стандартна практика в отрасъла, където геометрията на частите е оптимизирана. Това цели да се постигне най-здравата форма, докато се изисква най-малко количество материал. Тези алгоритмични дизайни като цяло са по-органични по своята структура, което ги прави трудни или невъзможни за производство, без да се използва 3D принтиране.

GM, Volvo, Ford и много други използват 3D печат за производство на помагала. По този начин пестят пари, подобряват дизайна и да съкращават времето за изпълнение. BMW, дори използва 3D принтиране за ортотично устройство, което облекчава стреса и намалява изпълнението на задачи за монтаж.

Изработка на части за крайно използване с 3 D принтиране на луксозни и персонализирани автомобили

Скоростта на производство непрекъснато се подобрява с AM технологията. Обемите на производство, свързани с автомобилното производство, са много големи, като води до стотици хиляди тиражи за всяка част. Това прави трудно процеса, повечето AM технологии да бъдат в крак. Много производители на автомобили от висок клас ограничават производствения цикъл на своите автомобили само до няколко хиляди бройки. Това превръща AM в жизнеспособна опция.

BMW създава десетки хиляди компоненти, като бутони, паркинг спирачки и други. Конкурентни компании за луксозни автомобили използват 3D принтиране за персонализиране на интериора, включително Bently, Porsche, BMW и Ferrari.

Извличане на повече живот от класическите автомобили, чрез 3D принтиране

За автомобили, които са извън производство от 15 години или повече, може да бъде трудно да се намерят резервни части. 3D принтирането предоставя на компании като Porsche, Volkswagen и Mercedes-Benz, възможността да обслужват нуждите на своите класически ентусиасти на автомобилите, без да се налага да съхраняват куп стари части на склад.

3D чертежи на автомобилни части

3D чертежи на автомобилни части

Резервни части по поръчка

Много от същите компании, които предоставят 3D принтиране на резервни части за по-старите си автомобили, ги предоставят и за новите си автомобили. Audi е една от тези компании и използва AM от години. Така, тя произвежда прототипи и резервни части за своите автомобили. Отпечатването на резервни части при поискване може значително да намали разходите за инвентар и товари.

Производство на сложни геометрии и консолидирани сглобки

Някои автомобилни компании използват AM за подобряване производителността на своите автомобили. Така, например Carbon Performance, преработи окачването в изправено положение за спортен автомобил Lotus, който консолидира девет различни части в едно 3D отпечатано алуминиево парче. По този начин, намали теглото, като същевременно подобрява твърдостта.

Bugatti пуснаха кадри от невероятния си стрес тест на 3D печатен титанов спирачен апарат за суперколата Chiron.

BMW също използваха 3D принтиране за охлаждаща течност в главите на цилиндрите за своята серия M. По този начин увеличиха производителността. Предвид напредващият ритъм на 3D принтиране, все повече автомобилни компании започнаха да произвеждат избрани части, използвайки технологията за подобряване на производителността.

3D рамки и тела за печат

3D рамки и тела за печат

Няколко компании отиват крачки напред, чрез 3D принтирането. Те отпечатват цялото тяло на електромобила си по този начин. Създават, дори 3D чертежи на своя автоматизирана шина, наречена Olli, която се тества в няколко града. За Honda е известно, че отпечата всички странични панели за електрическия си концептуален автомобил Micro Commuter.

Сертифициране процесите и материали за 3D принтиране

За стандартизирани процеси на 3D принтиране, има няколко текущи неща. Те помагат в сертифициране на производствени компоненти за автомобилни приложения. Чрез сертифициране на печатните процеси и материали, а не на отпечатаните предмети, по-малките производители могат да придобият сертифициран хардуер и веднага да започнат да произвеждат стоки, които отговарят на изискванията на индустрията. Това е далеч по-добра опция, вместо да се налага сами да преминават през скъпия процес на сертифициране. В момента изследователският проект SYMPA разработва SLA смоли, които ще бъдат сертифицирани за автомобилни нужди.

Проектът IDAM (индустриализация и дигитализация на добавъчното производство за процеси в автомобилни серии), координиран от BMW, се ангажира да разработва AM процеси и системи за автоматизация и повишаване ефективността в автомобилното производство.

Проектът NextGenAM има много подобна цел, но включва и аерокосмическия сектор. Всички тези проекти се развиват добре, така че е много вероятно 3D принтирането да намери своя път във все повече и повече области на дейност.

Бъдеще в 3D моделиране на автомобили

Бъдеще в 3D моделиране на автомобили

В крайна сметка след няколко години напълно фабрично 3D принтиране, автомобилът ще скочи на много по-високо ниво. За да се случи това, ще се наложи още по-голям напредък. Вече има компании, които работят над батерии за 3D моделиране и 3D печатаната електроника. Това време не е много далеч.

Едно от малкото останали препятствия ще бъде автоматизирането на роботи. Те ще се използват за сглобяване на различни отпечатани части от различни принтери. Организациите и проектите, споменати в предишния раздел, вече изграждат модерни производствени мощности, които правят точно това.

Всичко от двигатели и колела до сензори и габарити ще бъде 3D моделирани за автомобилите в бъдеще. Летящите коли, за които всички говорят, може никога да не пристигнат, но 3D печатаните коли са вече тук.

3D принтирането в автомобилната индустрия расте бързо. Любопитно ще е и как 3D моделирането може да бъде от полза за вашия бизнес? Достатъчно е да потърсите добавки или услуга за 3D сглобени единици във вашата сфера и да конструирате своята работа по-лесно!