20 признака, че нямате самоуважение

20 признака, че не се уважавате

20 признака, че нямате ни най-малко самоуважение

Хората са по-фокусирани, върху това как другите се отнасят с тях, вместо към самоуважение…. Последният път, когато се зачудихте, имате ли самоуважение, може несъзнателно да сте установили, че нямате ни най-малко уважение към себе си. Но това не отменя факта, че подобно поведение ви влияе негативно.

Ето 20 признака, че страдате от липса на самоуважение

 1. Играете ролята на някой друг

Опитвате се да се правите на хора, които не сте всъщност, скривате мислите, чувствата, емоциите си, опитвате се да се адаптирате към другите и да им угаждате. С други думи, вие се срамувате от себе си.

 1. Говорите лошо за себе си

Постоянно омаловажавате способностите си, омаловажавате заслугите си, защото просто не можете да си позволите да се гордеете с тях. Нещо повече, вие говорите за това не само на други хора, но и го споменавате във вашия вътрешен диалог. Постоянно се потискате, принуждавайки другите да вярват във вашите измислени недостатъци.

 1. Поставяте другите на първо място

Добротата и състраданието са добри качества, но само ако не пренебрегвате собствените си интереси. Ако сте готови да помагате на другите във ваша вреда и постоянно, това е грешно. Поставете себе си на първо място.

 1. Наказвате себе си за провал

Ако нещо се обърка в живота, веднага губите уважение и започвате да се карате за грешките. Виждате колапс, където другите биха могли да видят ценен житейски урок. Вие се плашите, когато не отговаряте на нечии очаквания. Толкова сте корави, че дори и да успеете, обвините късмета, а не в усилията и постоянството.

 1. Криете емоции

Емоциите изглежда са признак на слабост. И вие ги потискате. Хората са емоционални същества. И е добре да покажете чувства. Не се страхувайте да покажете на света, че и вие чувствате нещо.

 1. Мълчите, когато някой ви нарани

Не може да отвърнете на нападателите. Спокойно търпите обиди и дори физическо насилие, вместо да отвръщате на удара. Не позволявайте на никого да не ви уважава. Не се страхувайте да поставите нападателя на мястото му, ако е необходимо.

 1. Обграждате се с хора, които не ви оценяват

Не прекъсвате приятелства с хора, които не ви ценят или уважават. Лъжци, губещи времето ви, манипулатори. Това са само няколко от типовете хора, с които трябва да прекъснете всички връзки.

20 признака, че не се уважавате

 1. Чакате одобрение от другите

Винаги се нуждаете от потвърждение отвън, за да вземете окончателно решение. Прекалено сте загрижени за мнението на други хора. Научете се, сами да вземате важни житейски решения. Разбира се, може да се консултирате с любими хора, но окончателният избор все пак е ваш.

 1. Чувствате се виновни, когато следвате сърцето си

Опитвате се, да слушате интуицията с , но се чувствате виновни за това. Струва ви се, че издавате надежда и се държите твърде егоистично.

 1. Не правите нищо, за да промените позицията си

Не харесвате ситуацията, в която се намирате, но не предприемате никакви действия, за да я промените. Вашето самоуважение се топи, пред очите ни. Спрете да вървите по течението. Вземете живота в свои ръце.

20 признака, че не се уважавате

 1. Опитвате се да контролирате това, което е извън вашия контрол

Стремите се, да контролирате всяко малко нещо в живота си. И вие сте разочаровани от себе си всеки път, когато се провалите. Опитите да контролирате всичко са обречени на провал. Опитвайки се, просто създавате ненужен стрес и се лишавате от щастие.

 1. Мълчите, за да избегнете конфликт

Имате какво да кажете, но мълчите и оставяте други хора да вземат решения вместо вас, за да не се замесвате в спор. Не позволявайте контролът, върху живота ви да попадне в грешните ръце. Защитавайте мнението си.

 1. Предавате морални принципи

Може да бъдете водени от други хора и да правите неща, които не са в съответствие с вашите принципи. Вие също ще се мразите, но така или иначе ще го направите, защото не може да се противопоставите на тълпата.

Самоуважение

 1. Опитвате се да угаждате на всички

Страхувате се някой да не ви харесва или да създава неудобства. Винаги се съгласявайте да помогнете, когато някой ви попита, дори ако това пречи на вашите планове.

 1. Ревниви си

Нямате благодарност и уважение към това, което имате. Вместо това гледате другите и мислите, че нещо липсва в живота ви. Чувствате се отвратени от себе си.

 1. Съдите други хора

Ревнувате от някои, а други осъждате и презирате. Клюкарствате, обсъждате действията, външния вид, мислите, идеите на другите, опитвайки се да ги омаловажавате. По този начин вие повишавате самочувствието си. Опитвате се, да се разсеете от собствените си недостатъци. Винаги е по-лесно да насочите вниманието си към другите, отколкото да работите, върху себе си.

 1. Лъжете често

Вместо да бъдете отворени към света, постоянно измисляте нещо. Да се ​​оправдавате, да украсявате живота си, да получавате ползи – причините за лъжата може да са различни, но нито едно от тях не оправдава вашите действия.

 1. Пренебрегвате вътрешния си глас

Готови сте да заглушите вътрешния си глас, за да угодите на другите. Правите нещо, защото „трябва“. Готови сте да прекарате по-голямата част от живота си в дейност, която създава усещане за дискомфорт и недоволство във вас, за да отговорите на нечии очаквания.

Самоуважение

 1. Обсебвате лошото и пренебрегвате доброто

Във всяка ситуация, в каквото и да попаднете, винаги виждате само лошото. Дори да се случи нещо положително, пак се фокусирате върху негативното. Така не си позволявате да се наслаждавате на хубавите моменти.

 1. Не вярвате в себе си

Струва ви се, че не сте способни на нищо и че не сте човекът, който по някакъв начин е способен да повлияе на света, около вас. Страхът поглъща уважението ви към Вас самите. Вие се поддавате на слабост и поемате по пътя на най-малкото съпротивление. Просто живеете, отказвайки се от амбициите и мечтите си.