Съвети за започване на търсенето на работа

търсенето на работа

След като решите, че е време да напуснете старата си работа, разбира се, ще трябва да започнете да търсите работа. Но преди да се впуснете в търсенето на работа, отделете известно време за подготовка. Следете компаниите, които въпреки пандемията наемат служители за работа от дома.

Усъвършенствайте уменията си за работа, които се търсят

По същия начин има смисъл да проучите кои търсени умения ще бъдат най-полезни на пазара на труда след пандемията – и след това да направите всичко възможно да ги актуализирате. Уменията за работа, разбира се, са различни за всеки професионален път, но някои умения, които стават все по-необходими и ценени, независимо от професията ви, включват:

Емоционална интелигентност

Изкуствена интелигентност

грамотност за работа с данни/аналитика

Техническа грамотност

Критично мислене

Творчество и иновации

За щастие, не е необходимо да харчите много пари или да придобивате нова диплома, за да останете актуални на днешния пазар на труда. Можете да намерите много безплатни и онлайн курсове за почти всички умения, които искате да развиете или усъвършенствате.

Разгледайте преносимите си умения

Ако обмисляте промяна на кариерата, може да си мислите, че няма да можете да кандидатствате за позиции в новата си област. Като погледнете описанията на длъжностите, изглежда, че ви липсват каквито и да било подходящи умения и опит.

Но това може и да не е така. Направете инвентаризация на уменията си и определете всички преносими умения, които имате и можете да приложите на следващата си работа. Това може да ви даде необходимия стимул, за да се впуснете в нова кариера.

Работодателите искат всички техни служители да притежават умения за решаване на проблеми, работа в екип и комуникация. Може да нямате голям опит в управлението на проекти, но вероятно имате опит в разделянето на голям проект на по-малки стъпки и в общуването с колегите. Научете се как да се похвалите с тези способности и може да откриете, че сте по-квалифицирани, отколкото си мислите.

Разберете, какво би ви направило щастливи

Може би една от причините, поради които искате да си потърсите нова работа, е, че не сте щастливи на настоящата. Но вместо да започнете сляпо търсене на нова работа, отделете време да определите какво в настоящата ви работа ви е направило едновременно щастливи и нещастни и какво бихте искали да откриете в нова работа (напр. възможност за работа от разстояние, компания с отлична култура и т.н.). След това базирайте търсенето на нова работа на тези параметри.

Работете в мрежата си

Важен компонент на успеха при търсенето на работа е да разгласите, че си търсите работа. Използвайте онлайн мрежите, за да съобщите на мрежата си, че търсите нови възможности за работа, но бъдете селективни по отношение на това с кого говорите. В края на краищата, не искате до настоящия ви шеф или колеги да достигне информация, че си търсите работа, преди да сте намерили нова позиция.

Актуализирайте автобиографията си

Преди да започнете да търсите работа, трябва да актуализирате автобиографията си. Надяваме се, че сте се придържали и сте преработвали автобиографията си на всеки 6 до 12 месеца. Ако не сте го правили, не се притеснявайте. Започнете с най-новата и най-добрата (дори и това да е настоящата ви не толкова добра работа).

Започнете с изключителните си постижения, а след това преминете към новите умения, които сте усвоили. Дори и да е минало известно време от последната ви актуализация, щом започнете да мислите за всичко, което сте направили, актуализирането на автобиографията ви трябва да е лесно.

А понякога нямате представа откъде да започнете – или може би искате обективна обратна връзка и професионални насоки. В такъв случай помислете за наемане на кариерен треньор, който да ви помогне да определите следващите си стъпки. Той няма да свърши тежката работа вместо вас (например да ви намери работа), но може да ви помогне да разберете какви трябва да бъдат следващите ви професионални стъпки и къде можете да подобрите автобиографията си, както и да ви помогне да се подготвите за интервюто.

Източник: album.bg