Скритата заплаха – алергени в дома!

алергени в дома

Знаете ли, каква заплаха дебне в дома ви – става дума за алергени!

Все повече хора в съвременния свят страдат от алергии в резултат алергени в дома. Според статистиката, сред нашите сънародници повече от 50 милиона души изпитват нарушения на имунната система поради систематичен контакт с алергени. Много хора погрешно смятат, че източниците на алергии са само на улицата.

Всъщност те чакат вкъщи. Известната алергия към домашен прах е един от най-належащите проблеми на нашето време, тъй като е почти невъзможно да се отървете от най-малките прахови частици по време на почистване. Нека, се опитаме да разберем, какво представлява битовият прах, какви алергени съдържа и как влияят на здравето ни.

Цветен прашец

Почти невъзможно е да се избегне получаването на прашец в къщата. Най-малките частици проникват в стаята, през отворите на вратите и прозорците, остават върху дрехите и обувките на човек. Веднъж попаднал в хола, прашецът може да се съхранява там години наред на места, недостъпни за обикновено почистване. Съответно, хората, които страдат от сезонни алергии към цветен прашец, могат да изпитват неприятни симптоми през цялата година, без дори да подозират, че дразнителят е все още в дома им.

Прахови акари

Тези микроорганизми живеят най-често в спално бельо (матраци, възглавници), килими, мека мебел, меки играчки. За простото човешко око праховите акари са невидими. Междувременно броят им е много голям. Изненадващо, един грам домашен прах може да съдържа до 30 хиляди прахови акари! В този случай не самите акари причиняват алергията, а продуктите на жизнените им функции, по-точно храносмилателните ензими, съдържащи се в тях.

Форма гъби

Известни са повече от сто хиляди видове плесени, открити в домашния прах. Най-често такива видове като Aspergillus, Alternaria, Penicillium, Cladosporium се срещат в домовете. Мухълът се разпространява във въздуха и, навлизайки в човешкото тяло. Там той се превръща в причинител за астма и хроничен бронхит. Мухълът също се натрупва в почвата на цветни саксии.

Животни

Противно на разпространеното схващане, че косата и пухът на домашните любимци са силен алерген, всъщност алергените се намират в слюнката, урината и секретите на животински жлези. Вълната обаче, като прах, действа като разпространител на тези алергени из апартамента.

За извозване на боклук в София последвайте линка.