Семейна диета

Диета за цялото семейство

Диета за цялото семейство

Семейният живот предразполага всяка двойка да се отпусне по време на хранене, да опитва „забранени“ храни и да натрупа някое и друго килце.

За да не се стига до там, че „мама“ похапва само салата, „татко“ яде манджа, а децата от капризни по-капризни, научете се да се храните здравословно, цялото семейство.

Ето как да активирате своя план семейна диета:

Предлагаме няколко тактики, с които може заедно да усвоите правилните подходи и поведение в храненето. Така, не само ще спестите ценно време от това, да готвите като за ресторант, но и ще свалите 3-4 килограма за по-малко от две седмици.

Като цяло не е от значение само свалянето на килограми, колкото и запазването им. Последното може да е факт, само, когато се храните балансирано.

Правилата на Диета за цялото семейство са много прости!

Има едно единственото условие и то е: всички да се придържате към тях. В този ред на мисли нека уточним – съпругът и децата имат право на малко повече калории от майката, т. к. децата имат нужда от енергия, а татковците не желаят да отслабват.

В същинската част на диетата е да се овладее принципа на калориите. Разбира се, тук важи правилото за плътност на храните. Както малцина знаят, едни хранителни състави са по-плътни, а други с по-ниска плътност, то и съставът им е различен. Тези храни, които имат по-голяма или средна плътност съдържат и повече вода и фибри, а те от своя страна засищат повече.

В тази семейна диета, цялото семейство с привилегия се ползва от множеството плодове и зеленчуци. В меню за цялото семейство трябва да се включи риба с ориз, спанак, кисело мляко, филия пълнозърнест хляб и т.н.

Диетолозите съветват още, че да се вземат под внимание различните плътности в храната. Те от своя страна се делят на ниска плътност, средна плътност и висока плътност.

Изберете и балансирайте вашата диета за цялото семейство, като не се лишавате от нищо, а в същото време отслабвате.

Снабдете се и с таблица за калоричността и плътността на храните и спазвайте стриктно указанията. Така например, ако съпругът и децата ви консумират храни с висока плътност, то вие се задоволете с такава от средна плътност. Или ако те похапнат две-три порции от храна с ниска плътност, то вие опитайте да се заситите само с една.

Заложете на разнообразие на масата и не пропускайте хранения. Това са основните тактики, които могат да ви помогнат да правите диета за цялото семейство.