Ролята на Татко у дома – съветите на bavachki.bg

Ролята на Татко у дома

Безспорен е факта, че майката е тази, която изгражда голяма част от характера на детето. Тя възпитава, грижи се и отглежда децата у дома. Не бива, обаче да пренебрегваме и ролята на бащата при детското възпитание.

С любезното съдействие на bavachki.bg, получихме някои насоки в това как да отглеждаме и възпитаваме децата си, както и каква е ролята на всеки от обкръжението.

Ролята на Татко у дома

И таткото има ключова позиция. Тя е от голямо значение, още в ранна детска възраст и оказва влияние за живота на малкия член на семейството.

В случай, че бащата желае да остане значима фигура в живота и на порасналото си дете, то отношенията им трябва да са подклаждани непрестанно.

Предимства на семействата с двама родители

Децата отгледани от двамата родители имат по-пълна представа за света около тях. В такива семейства двамата родители се допълват взаимно, като всеки поема своята отговорност по възпитанието на детето.

Мама е олицетворение на дома, уюта и сбъднатите желания, а татко е тръпка от неизвестното, удоволствие от победа или горчивината от провал, надежда за следващ опит, обич и подкрепа, различни от мамините.

Така понякога детегледачки, баби, дядовци, каки или батковци също имат своята значимост и роли в оформянето на най-малките.

Таткото на момчето

Синът е по-склонен да узнае от бащата как трябва да се държи един истински мъж, когато татко му е до него. Има и не малко случай на момченца, който след време като мъже се опитват да запълнят празнотата, която са имали и липсата на баща в дома си, като се реваншират за своето семейство.

Таткото на момичето

Добрият баща е олицетворение на идеалния мъж за подрастващото момиченце. Тя вижда как мама и татко се държат, а когато порасне може да последва именно техният пример за щастлива връзка.

Семейството без баща

Грешно е схващането, че семейство без един родител осакатява детето. В днешно време всяка втора двойка се разделя, но това не бива да пречи на детето да вижда и двамата родители. Когато бащата липсва, винаги може да запълните празнотата с дядо, вуйчо или друг близък роднина, който да дава нужната мъжка обич на малчугана.

Съмнения около отношения баща-дете

Емоционална връзка, между бебето и майката се появява на много ранен етап, още при самото раждане. Уви, не така стой въпросът с отношенията баща-дете. И ако в началото сте се примирявали и сте оправдавали съпруга си, че е твърде уморен, че се притеснява да не повреди детето, че е изнервен, то не омаловажавайте факта. Може, бащата никога да не успее да изгради тази връзка, а за това трябва и вие да допринесете и да събудите бащинската му обич. Но оставяйте единствената отмяна на задълженията да се върши от бавачки.

Превъзпитаване на бащата

Давайте възможности и на бащата да остава с детето насаме. Нека, поема и той отговорност, както за смяната на памперса, така и за воденето и прибирането на училище. Къпането, например е идеална възможност да поискате съдействие от още неопитния баща да се включва в отглеждането на детето. Това ще заздрави отношенията занапред.

Женската магия, върху ролята на бащата в дома

Упрекът е най-лесният начин да накажете мъжа за неучастието му във възпитанието на децата. Разбира се, лесно в наши дни е намирането на детегледачки от агенция за такива, но и не забравяйте, че всеки от родителите си има важно значение в правилно изграждане характера на детето.

Опитайте тактиката, чрез похвала. Дори да не гледа децата, таткото и да не пипа нищо у дома, похвалете го, когато сте, пред приятели. Това ще го накара да се позамисли и да вземе контрол над нещата.

Не прекалявайте обаче, за да няма рикошет.