Класификация на музикалните инструменти – цифрово пиано и синтезатор

музикалните инструменти

Цифрово пиано

Цифровото пиано е най-простото устройство, от гледна точка на електрониката. Минималният диапазон на тембрите обикновено включва няколко варианта – пиано, клавесин, орган.

Всички усилия при създаването на такива инструменти са насочени към изравняване на разликата в усещанията от свиренето на тях и традиционните акустични пиана.

Също така, цифровото пиано най-често има капак, който предотвратява попадането на прах, върху клавишите, както и поставка за ноти.

По-скъпи пиана

По-скъпите пиана Roland, базирани на технологията SuperNATURAL Piano могат да възпроизвеждат такива нюанси на поведението на концертните рояли като промяната в тембъра, в зависимост от силата на натискания клавиш.

В концертния роял тембърът също се променя леко от нота до нота, тъй като струните се различават по брой (три струни на нота в горната част, една в баса), материал на оплетката, дължина и тегло на чукчето. Резонансите се пресъздават при натискане на педала или други клавиши и съответно имаме естествено затихване на нотите, когато педалът не е натиснат докрай.

Класификация на музикалните инструменти – цифрово пиано и синтезатор

Синтезаторът е по своята същност учебно устройство, което ви позволява да получите желания звук чрез натискане на клавишите. Няма средства за запис, както и други системи, които помагат за създаването на композиция.

Днес синтезаторите се използват предимно в звукозаписни студия и на концерти – за свирене на живо.

Има много разновидности синтезатори, но едно е ясно: те едва ли са подходящи за ролята на универсален домашен инструмент.

Синтезатор

Синтезатор  с автоматичен акомпанимент ви позволява да организирате автоматичен акомпанимент за мелодия. С тях може да запишете получената композиция за възможно най-кратко време, като използвате най-простия вграден секвенсер. Това е добър вариант за амбициозен композитор (шанс да изпробвате страстта си към музиката с практика) и незаменим помощник за организатори на банкети в ресторанти.

Аранжор

Аранжорът по същество е същият синтезатор с автоматичен акомпанимент, само че предоставя повече опции, има по-гъвкави и висококачествени алгоритми за акомпанимент и звучи по-реалистично.

Аранжорите са любителски и професионални

Последните се използват доста успешно за създаване на музикални скрийнсейвъри. Такива има по телевизията и независими композиции. Един добър аранжор от висок клас, може лесно да намери място в дома на професионален автор на песни.