Как се избират икони за дома

Икони

Как се избират икони за дома, за службата или за подарък?

Икони има много и на различни светци… Иконата изобразява облика на светец, като покровителствена част от обществото или някои сфери от нашия живот.

Иконата може да бъде подарък не само за приятели или близки, но и личен избор за дома ни, като вземем предвид това, което покровителства светецът, нарисуван на нея.

Иконата е символ на християнската вяра, независимо дали ни е подарена от някого или сме я купили. Подаряването на икона служи като пожелание и изразява копнежа на подаряващия да помага на човека, за когото е купена.

Как се избират икони за дома, за службата или за подарък?

Ако желаете да закупите икона за вас, офиса или за подарък, е добре да вземете предвид, какво покровителства определения светец:

– Иконите могат да бъдат за здраве и дълъг живот

Светците, които олицетворяват здравето и дълголетието в християнската религия, са Свети Йоан Кръстител, Свети Пророк Илия, Свети Киприан и Юстина, Свети Антон и Свети Свети Безсребърници Козма и Дамян. Ако копнеете да имате добро здраве или просто искате да го пожелаете на ваши близки, може да изберете от тези икони на светци.

Икони за любов и брак

Свети Лазар е светията, който закриля брака, а според християнството той посочва правилния път на неомъжените жени към най-подходящия за тях съпруг. Иконите с Вяра, Надежда, Любов и майка им София помагат на девойките да открият своята истинска любов.

– Когато се избира икона за сключване на брак и за нов дом

Тогава се използват специални икони с изображение лика на Свети Мина и Богородица. Има поверие, че Свети Мина покровителства върху здравето, сбъдва съкровените желания и е пазител на къщата. За нов дом може да се избере и Свети Иван Рилски, който е набесен покровител на българите. За кумовете на младите, сключващи брачен съюз може да се подари икона с образа на Йоан Кръстител.

– Икони за бременност и раждане

Светии, за които се вярва, че са покровители на зачеването и лекото раждане са Света Анна, Св. Св. Козма и Дамян Безсребърници, Света Мъченица Варвара, Преподобна Доминика, Света Екатерина и Света Марина. Жените, на които им предстои да родят,  ако желаят могат да си купят икона, на която е изобразен един от тези светци, за да ги закриля по време на бременността и раждането.

– Икони, които покровителстват дома, семейството и децата

Ако желаете къщата, съпруга/та и децата да бъдат благословени и пазени от светия, може да закупите икона, с облика на Св. Богородица, Свети Мина, Св. Арахангил Михаил, Света Петка и Св. Стилиян, тъй като те помагат за разбирателство в семейството и пазят цялостта на семейния дух.

– Икони, подходящи за Светото кръщение

За детето, което ще се кръщава или за родителите му, може да се подари иконата Богоявление. На нея е олицетворен образа на Йоан Кръстител кръщаван от Исус в река Йордан. Хубаво е да се подари икона с името, на което се кръщава детето, Арахангел Михаил, Исус Христос и Божията Майка. На кръстниците е добре да се направи подарък с икона на Богоявление или Кръщене Господне.

– Икони, които са подходящи да се поставят в детска стая

Поверието гласи, че е добре да се постави икона на Ангел. Архангел Михаил закриля дома и пази от лоши сили и зли очи. Отлично решение за детската стая е икона с лика на Светата Божия Майка с Младенеца или на Господ Исус Христос. Най-добър избор за детска стая е иконата на светеца, чието име носи детето.

– Икони, които покровителстват учащите

Такава икона е на братята Свети Кирил и Методий, която помага на младите и любознателни хора, докато се обучават и ги свързва с културната етика. Иконата на свети Седмочисленици служи като щит за силния дух, а иконите с облика на Блажени Серафим и Света Екатерина спомагат за успешното взимане на изпитите.

– Икони, които служат за материалното благополучие

Ако желаете да подарите икона на ваш приятел или близак, с която да привлече късмета на негова страна, може да му подарите икона със Свети Николай Чудотворец. Той е защитник на банкерите и моряците.

– Икони, които са подходящи за службата

За вашият бизнес-партньор е подходяща икона с облика на Свети Николай или Свети Влас. Двамата светци покровителстват търговията. Добър избор е и иконата с изображението на Свети Георги, който е символ на смелостта и силата на духа.

 

Източник: ikonopis.bg