Как да запаметявате музиката по-лесно

музиката

Как да запаметявате музиката по-лесно

Питали ли, сте се как по-лесно да помните музиката? Този текст е за млади музиканти, които изпитват затруднения с разчитането и свиренето с партитура пред тях, както и със запаметяването на по-дълги произведения, които следва да свирят.

Не четете дословно, ами разбирайте какво се изисква от вас в партитурата

Тоест вместо да четете и наизустявате, разберете какво точно трябва да направите, за да изсвирите правилно дадения етюд, пиеса, песен и т.н. Вижте какво темпо е зададено, вижте специалните означение вътре или над петолинията, разгадайте правилно написания нотен текст.

За по-сложните неща, за динамиката, за хармонията, ако трябва подчертавайте с ваш си молив в текста, за да запомните по-добре динамиката, местата дето допускате грешки и т.н.

Вгледайте се в мотивите и повторенията. Ако разделите етюда пред вас на части и на мотиви, много по-лесно ще го научите. Четенето на всяка нота поотделно само ще ви забави. При този процес просто разделяте музиката на няколко части; научавате началото, особено ако има ауфтакт. Разучавате местата където има обрат при пръстовката, настроението, мотивите, и така научавате всяка част поотделно.

музикални инструменти

 

Не се преуморявайте, но пък не спирайте да се упражнявате

Посвирете малко сутрин, после на обед, после вечер, като използвате да научите по една или две фрази в промеждутъците от време. Колкото повече свирите и четете ноти, толкова по-бързо мозъкът ви ще създава връзки, които да подкрепят свиренето ви. Така че не пренебрегвайте упражненията.

След достатъчно време свирене на различни части от едно произведение, идва времето да съберете частите заедно. Тогава следва процесът по запаметяване на цялата пиеса да е преминал във фазата на свирене. Отново следват репетиции, които да усъвършенстват наученото.

Самото изкуство по запаметяване на музиката също не е лек процес, защото всичко започва от нулата. Тоест първоначално трябва да прочетете подобни текстове, за да започнете да изграждате система, която да пречупите през вашата призма. След като започнете да упражнявате различните предложения, по-лесно ще намерите начин бързо да си учите материала за свирене на музикални инструменти.

Източник: musicshopbg.com