Влиянието на класическата музика

класическата музика

Влиянието на класическата музика, върху човешката психика

Изследванията на учените за влиянието на музиката и различните музикални инструменти, върху човешката психика са доказали положителното въздействие на класическата музика. Особено препоръчителни са произведенията на класици като Моцарт, Вивалди, Чайковски и Шуберт.

Защо видът класическа музика е полезен и защо тя е активно използвана в музикотерапията?

По какъв начин ни помага да се успокоим и как нормализира работата на тялото? Отговорите на тези въпроси ще дадем сега.

Класическата музика и ритъмът на човешкото сърце

класическата музика

Основната особеност на класическата музика е, че тя е написана в ритъма на сърцето (60-70 Hz), следователно лесно се възприема от организма. По този начин, тя допринася за нормализиране на работата на сърдечно-съдовата система и другите органи.

класическата музика

Положителното влияние на класическата музика

Такова е забелязано дори при наблюдения върху животни и растения – на фона на тази музика те растат и се развиват по-бързо.

При провеждане на изследвания за въздействието от класическа музика, учените забелязват, че тя става причина за активирането на целия мозък, а не само на определена част от него. Това се случва, когато човекът е напълно ангажиран в слушането й.

класическата музика

Ефекти на класическата музика

Също така, към ефекта над здравето, който има този тип музика, можем да добавим и още нещо. Значително подобрение на интелектуалните способности и повишаване на коефициента на интелигентност. Това се случва, защото  мозъчната активност по време на слушане е значително повишена.

В този смисъл е важно, още от детството да се слуша класическа музика. Това ще помогне за успешното развитие на детето, да формирането на чувство за хармония. Това подобрява паметта и мисленето.

Между другото, установено е също, че децата притежават следродилна памет. Това на практика означава, че, ако майката слуша активно определен вид музика по време на бременност, то след раждането детето я разпознава и заспива перфектно на подобни мелодии. Това може да се използва много умело като чудесен инструмент за регулиране режима на бебето след раждането.

Източник: musicshopbg.com