Почистване дивана, според всички правила

Меката мебел не е евтина и, разбира се, искате да продължи да изглежда като нова за по-дълго.

Истината обаче е друга. Диванът и фотьойлите, особено тези, които са в дневната и на които минава половината от живота ви, прекалено бързо стават мръсни, мазни, покрити с боклук от ежедневието или козина на домашните любимци. Отнема няколко години, обичания диван все повече занемарява вида си.

Какво трябва да направите?

Калъфите могат да се изперат

Най-често горните възглавници на дивани и фотьойли са направени с подвижни капаци. Те могат да бъдат извадени и измити отделно, заедно с декоративните калъфки от дивани и възглавници. Не се увличайте в това и не мийте калъфите твърде често. След измиването, те леко са деформирани и цветът може да стане по-блед. Преди да измиете, не забравяйте да видите препоръките за грижа по тъканта. Изберете деликатна програма за пране.

Ако възглавниците са изгубили формата си и започва да падат, можете да възстановите формата, като вкарате допълнителна пяна или стари кърпи.

Тапицерията минете с прахосмукачка

Премахнете всички възглавнички от дивана и вакуумирайте цялата повърхност с помощта на кръгла четка с дълъг косъм.

Ще ви трябва:

сода;

сито;

етерично масло (по избор).

Леко изсипете сухата сода за хляб върху повърхността на дивана. По-удобно е да направите това с фино сито. За да добавите приятен аромат, може да поставите няколко капки етерично масло към содата, например лавандула. Оставете сода по тапицерията за няколко часа. Не бършете с парцал и не мокрете тапицерията по това време. След това внимателно подсушете цялата повърхност.

Отстраняване на мазни петна от дивани

Добавете в половин литър вода 1 чаена лъжичка амоняк и 2 супени лъжици лимонов сок. Внимателно навлажнете гъбата с разтвора избършете петна.

Почистване на петна от вино

За да премахнете петна от вино по дивана, вземете водороден прекис и течен сапун в съотношение 1: 2. Избършете петата, преместете се от ръбовете до центъра й и изчакайте няколко минути. След това внимателно извадете продукта, като се опитате да не овлажнявате тапицерията прекалено. Излишната течност може да проникне в дивана и да образува грозни петна.

Виното може да се обработва и с водка. Изчакайте да се абсорбира и избършете с леко влажна гъба.

Извадете бримките с игла

Тези, които имат домашни котки, вероятно са запознати с този проблем. Меката мебел, столове и кресла неизбежно са покрити с вдлъбнатини и бримки от техните нокти. Прикриването на някои от тях може да стане с внимателно защипване и втъкаване в плата с игла.

В никакъв случай не трябва да отрязвате бримките и е по-добре да използвате тънка игла или игла за бродиране и леко да издърпате буфера от другата страна.

Ако нито един от тези съвети не помогне, помислете за Поделение с безплатен демонтаж на стари мебели с извозване и изхвърляне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *