Балетът: от сън до реалност

Искам да стана балерина“…

Много жени мечтаят за красотата на това изкуство наречено балет, но само едно малко момиче или възрастна жена, която се е занимавала с професията, знае какво коства подобен танц…

Откъде да започнете и какво ще ви помогне по пътя в сбъдване на към тази мечта, нека сега вдигнем завесата.

Балетът днес разшири границите на стереотипа и стана не само класически, но и модерен танц с многобройни черти. Той винаги е обединен от желанието за максимално изразяване, чрез тялото, а основната идея заложена в балета е грация и емоционалност.

Balerina

За да се превърнете в класически танцьорка и да намерите в това призванието си, наистина трябва да сте отдадени на това изкуство още от детството, а също и да разнообразите интересите си, да танцувате с изразителен език.Това не е лесно-осъществима задача за всеки и не е достатъчно да имаш едното желание.

Учете балет като хоби!

детски балет

Детски балет

В класическия балет момичета започват от ранна възраст 4-5 години, а понякога дори 3 годишни. Ако искате да изпратите дъщеря си по този път, важно е да не пропуснете моментът, тъй като за първокласник ще е твърде късно. На вече 6 или 7 годишна възраст не се вземат в балетната школа.

Може, разбира се, да тренирате за себе си, без да си поставяте цел да станете танцьор по балет, тогава възрастта не е толкова принципна.

деца балет

Ако запишете дъщеря си, освен класическо танцово обучение, тя ще е облагодеталствана и с някои други предимства, сред които:

– тънко и гъвкаво тяло;

– правилна поза;

– издръжливост;

– дисциплиниран характер;

– способност да преодолява неприятните усещания на тялото;

– грация и чар, които са присъщи на балерините.

Минусите, произтичащи от желанието на младите момичета да се посветят на балета, също не отстъпват по брой:

– детските балетни ателиета не са евтини;

– професиите отнемат много време и усилия;

– в нежна възраст това е двойно натоварване равно с общообразователното училище;

– създават се професионални деформации на краката;

– класическото обучение на младите танцьори е свързано с огромно психическо напрежение и амбиция, които много деца не могат да понесат.

Нека разгледаме по-подробно някои от проблемите:

Балет

Деформацията на краката на балерините – мит или реалност

Никой не желае да има смачкани крака, проблеми със ставите, цикатризирани кости и разширени вени. Това обаче е неизбежен “данък”, изплатен с тялото на професионална балерина. Колкото и силно да звучи това е суровата истина.

Деформацията възниква от прекомерно натоварване на стъпалото, както и от въздействието на специалните обувки – балетни обувки и танцуването “на пръсти”.

Ако не искате тези здравословни проблеми, изберете класическия и модерния вид на танц, в който има обувки с кожени подметки, които предпазват стъпалото.

Прима Балерина

Къде работят балерините?

Ако се вслушате в детето си, ще разберете, че децата искат да учат балет, защото са видели красива балерина по телевизията или в театъра. И вие, със сигурност, сте запознати с това възхищение за водещия лидер на партията – прима балерина.

Но истината е, че в повечето балерини, завършили училище стават танцьори на втория и третия план, дори и без партньор в танца.

Балетът: от сън до реалност

 

Балетните танцьори, които нямат славата в световен мащаб, получават много скромен доход, а с него, никое момичето не може да си осигури нормален начин за пребиваване. Нереализираните амбиции и нездравословната конкуренция в театъра са много.

Друго е ако човек има любов към това изкуство в душата си. Тогава той има целенасочен и гъвкав характер във всеки случай.

Прима

Балерината, която може да овладее и други жанрове никога няма да остане без работа, поне докато физически не може да танцува.

Може да се реализира и в различни нива на танцови театри, представления, танцови представления. Осеен това, може да стане учител за деца и възрастни. Основното нещо, ако не може да излезете от примамката е да преструктурирате и да използвате уникалните си умения, за да намерите своето място на пазара на труда.

диета балерина

Диета и тегло на балерината

Преди да помислите как да станете балерина, уверете се, че сте безразлични към храната. Разбира се, в противен случай теглото веднага ще развали кариерата ви.

Балерините ядат, за да поддържат живота. За покриване на разходите за енергия, свързани с физическата активност по време на танца. Но нищо повече!

Не им е позволено да ядат любими ястия, да изпитват приятни чувства на ситост и кулинарен ентусиазъм.

Ако искате да започнете балет за възрастни, тогава ще трябва да отслабнете и много повече, отколкото си представите. Фактът е, че тази танцова система включва претоварване на мускулите.

Отстрани изглежда лесно и безпроблемно движение. Това обаче не е достатъчно, трябва да сте слаби и дори сухи. Всеки намек за подкожна мазнина ще ви лиши от възможността да изглеждате наистина грациозни в класическите балетни движения.

красота танцът на балерината

Класове за възрастни

Превръщайки строгата дисциплина в хоби може да се справите дори като възрастни.

Съвременните изследвания в класове по танци на танцови училища и фитнес клубове – дават възможност за вкусване на радостта от възможност танци в посока много сходни с класически балет.

За да проверите дали можете да направите това, което искате, опитайте да тествате тялото си на един калкулатора за теглото. Такива изчисляват растежа, възрастта и конституцията на тялото – астеничен, нормастазен и хиперстичен индекс. Ако тялото ви е близо до идеалното за вашата височина, започнете тренировката безопасно. Ако параметрите се различават от допустимите е по-добре да отслабнете предварително, например в басейна, в клас по аеробика и пр.

Ако не сте на 5 години, класовете в групата със съвременния балет ще ви помогнат да наваксате. В тях ще получите вълнуващо, модерно обучетне, независимо от възрастта!

балет в домашни условия

Как да стана баклерина у дома?

Да кажем, че ви убедихме, че можете да започнете да тренирате модерен балет като хоби. Какво ви е необходимо за това?

От инвентара у дома ще ви трябва широко огледало, окачено на стената, за да следите правилността на изпълнението и техниката на движение. Оптималните размери за огледало са 150х100 см, може и повече. Инсталирайте го у дома и на място, където да виждате себе си в пълен растеж, както и пространство около 1 метър отдясно и отляво на себе си.

Обратно на огледалото, инсталирайте така наречената машина около стената – кръглата лента около 150-200 см. Такава релса ще служи като помощ за упражненията, тя ще е необходима постоянно, без нея не може да направите нищо. Тръбата може да бъде изработена от дърво или метал, тя трябва да е здраво закрепена към стената, да не се заплита и да се намира на нивото между талията и бедрата.

Купете балетни обувки в специализиран магазин или кожени балетни обувки. Като алтернатива, можете да практикувате боси, но след това не е нужно да овладеете характерната стойка. От дрехи, подходящи са спортен закрит бански костюм. За красота можете да си купите пола от тюл.

Ще трябва да добавите и телевизор или монитор, за да гледате видеото за тренировка, и да слушате висококачествен звук. Можете да намерите видео материали за видео безплатно или да си купите видео курсове с програми.

Балетът: от сън до реалност

Кой не трябва да танцува балет?

Всичко, което е свързано с физически стрес и е изпълнено с множество травми. Това има своите противопоказания и този вид танц не е изключение. Не можете да се справите с тях, ако имате гинекологични заболявания, автоимунни, слабо заздравени стави, връзки или мускули, артрит, разширени вени или хипертония. Такъв танц не спестява натоварване, затова предвидете ограниченията сериозно.

Балетът

За да превърнете своите вашите желания в реалност, развивате се и забавлявайте.

balet

 

Правете всичко с любов!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *